maandag 11 augustus 2014

Van Wajong naar werk (1)

Nu de Participatiewet definitief door de Tweede en Eerste Kamer is, de invoering een feit en het UWV gaat uitwerken wie er onder de garantiebanen gaan vallen, wordt het tijd dat ook arbeidsgehandicapten zelf in actie komen. Natuurlijk zijn er al velen, tenminste in mijn omgeving, die dit al zijn. Maar ook zij kunnen mogelijk handig gebruik maken van de tips die ik middels deze blog wil delen.

Het vinden van werk met een handicap is zeker geen makkelijke opgave, je hebt in een arbeidsmarkt die veel eisen aan werkzoekenden stelt, juist veel eisen aan een werkgever en de baan die je zoekt. Hiervoor is een term, die term heet ‘mismatch op de arbeidsmarkt’
Je kan je afvragen ‘waarom ben ik een mismatch?’ omdat je een handicap hebt, nee dat zeker niet. Het gaat vooral om waar jij staat op de arbeidsmarkt, beschik je over de juiste ervaring, opleiding, kennis en vaardigheden? Dat bepaald of je een mismatch bent of niet.

Juist als Wajongere of arbeidsgehandicapte is het noodzakelijk om over de juiste kennis en vaardigheden te beschikken, ervaring op te doen en daardoor voor jezelf een betere positie op de arbeidsmarkt te verwerven. Dit vraagt veel zelfdiscipline, zelfkennis en doorzettingsvermogen. De komende tijd ga ik een aantal blogs schrijven over verschillende aspecten waarmee je als Wajongere / arbeidsgehandicapte je voordeel mee kan doen op de arbeidsmarkt. Want jezelf optimaal presenteren, niet omdat het moet maar omdat je gewoon mee wilt doen, daar ligt voor iedereen de kans om een plekje op de arbeidsmarkt te veroveren.

Natuurlijk is je beperking of handicap iets wat invloed heeft op je kansen op werk, maar je kan er ook je voordeel mee doen. Vooral als je weet wat je zwakke kanten zijn en hoe je daar mee om kan gaan binnen je werk. Het is goed om voor jezelf vast te stellen waar jij goed in bent en welk doel je wil bereiken. Maak een lijstje van tussenstops die je moet passeren voordat je je doel kan bereiken. Met dit lijstje kan je vandaag al beginnen, want het gaat om jou, waar je naartoe wil en hoe je je doelen wil gaan bereiken.

Dit is de eerste stap naar de arbeidsmarkt, de volgende stap gaat over het benutten van digitale platforms, opdoen van werkervaring en een positief zelfbeeld als je gaat solliciteren. Dus tot de volgende ronde!



Geen opmerkingen:

Een reactie posten